BOŞANMA DAVASI SIRASINDA DÜĞÜNDE TAKILAN ZİYNET EŞYALARI KİME KALACAK?

TAKİP ET

Avukat Beyza Sayılganoğlu boşanma aşamasında düğünde takılan takıların kime kalacağıyla ilgili açıklamada bulundu.

Herkesin merak ettiği konuyla ilgili açıklamada bulunan Sayılganoğlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“İnsan olmanın getirdiği dürtülerle, benim de güzel bir yuvam olsun diye kurduğumuz yada toplum baskılarıyla yapılan evlilikler. Başta her şey güzel gitse ve devam etse de bazılarımız bu kadar şanslı olmayabiliyor. Bazen öyle durumlar gerçekleşiyor ki evliliği sürdürebilmek her iki taraf için çok zor bir hal alıyor. Hal böyle iken şanslıysak boşanma kararı alabiliyoruz. İşte mesele genelde burada başlıyor. Yıllardır aynı evi paylaştığımız belki müşterek çocuklarımızın olduğu eşimizle başlıyoruz o senin bu benim, ben bunu isterim şu kadar nafaka gibi maddi konulara.

        Mal paylaşımında çoğu malda sıkıntı çıkmamakla beraber genel sorunu çıkaran kısım düğün, nişan zamanı takılan ziynet eşyaları oluyor.

 Kadın o takılar bana takıldı benim hakkım dese de, erkekler onu benim annem taktı, abim taktı o ziynet eşyaları benim diyor. Peki gerçekten öyle mi? Yargıtay kararları ışığında bu duruma bakalım.

Yargıtay’ın son içtihadına göre, düğün takılarının kime ait olacağına ilişkin kararı şöyledir;

Düğünde kadına takılan her türlü ekonomik değeri olan şey yine kadına ait.

Erkeğe takılan ziynet eşyasının tamamı birden karine olarak kadına ait iken artık, sadece ‘kadına özgü’ olanlar kadına ait sayılacak.

Erkeğe özgü takılar ise erkek saati, altın kol düğmesi gibi ziynet eşyaları yeni karar ile erkeğe takılan takıların kadına özgü olup olmadığı ayrımı çok net bir şekilde ayrılmamıştır. Bu nedenle kadına özgü ziynet eşyaları bileklik, küpe, bilezik gibi erkeğe takılması halinde takılar kadına ait olacak, buna karşılık olarak erkeğe özgü eşyalar ise erkekte kalabilecektir.

Ayrıca ek olarak, masanın üzerinde bulunan sandık içinde toplanan zarf içinde para veya ziynet eşyaları taraflardan birine özel olarak takılmadığı için ortak paylaşılmalıdır kanaatindeyiz.

Yargıtay kararı ışığında gördüğümüz üzere,

Bilindiğinin aksine düğünde takılan bütün maddi unsurlu hediyeler geline ait değildir. Hediyenin mahiyetine bağlı olarak kime verilmesi gerektiğini, kime ait olduğunu görmemiz mümkündür”

Van Haberr - özel haber

Van Haberr Avukat Beyza Sayılganoğlu boşanma aşaması düğünde takılan takılar takı düğün Beyza Sayılganoğlu