Askıda ekmek uygulaması Van'da tarihe karışıyor

TAKİP ET

Son Dakika Van Haberr… Artan hayat pahalılığı ihtiyaç sahibi vatandaşların ücretsiz ekmek alabildiği 'askıda ekmek' uygulamasını da etkiledi.

Alım gücünün düşmesiyle beraber Van’da bulunan bazı fırınlarda askıda ekmek uygulamasında azalma meydana gelirken bazı esnaflar ise askıda ekmek yazısını kaldırdı.

Van’da ‘askıda ekmek’ uygulaması uzun yıllardır süren bir gelenek haline döndü. Vanlı hayırseverler, dar gelirli ihtiyaç sahibi vatandaşların ekmek ihtiyacını karşılamak için fırınlardaki ‘askıya ekmek’ uygulamasına destek oluyordu. Ancak son zamanlarda piyasalarda yaşanan ekonomik daralma ile birlikte artan ekmek fiyatları, asırlardır süre gelen bu örnek geleneği de olumsuz etkiledi. Birbirini görmeden ve rencide etmeden sergilenen yardımlaşmanın en güzel örneklerinden olan uygulamaya destek il genelinde azaldı. Bunun yanı sıra fırınlara gelen ihtiyaç sahibi vatandaşların sayısında düşüş yaşanmadı. Düzenli olarak fırınlardan askıda ekmek alan muhtaç kişilerin ekmek ihtiyacını ise fırıncılar karşılamaya çalışıyor.


Un, maya, odun, akaryakıt fiyatlarının yükselmesiyle bir çıkmaza giren fırıncılar, geçtiğimiz günlerde Van’da ekmeğe yeni bir zam yapılması gerektiğine dikkat çektiler. Artan maliyetler nedeniyle vatandaşlar aldıkları ekmek sayısını düşürürken, askıda ekmek uygulamasına ekmek bırakmamaya başladı. Bu durum hem ihtiyacı olan vatandaşları hem de ihtiyacı olan vatandaşlarla karşı karşıya kalan fırıncıları zor duruma düşürdü. Askıda ekmek uygulamasına ilginin giderek azaldığına dikkat çeken ve vatandaşları duyarlı olmaları konusunda uyaran fırıncı esnafları, Vanlılara çağrıda bulundu.

YAZI ARASI REKLAM ALANI


“EKONOMİK SIKINTILAR VATANDAŞI TASARRUFA YÖNELTTİ”
Askıda ekmek uygulamasının pandemi döneminde arttığına dikkat çeken fırıncı esnafı, son zamanlarda yarıya kadar düştüğünü söyledi. Ekonomik kriz nedeniyle vatandaşın zor günler geçirdiğine değinen fırıncı esnafı, “ Pandemi döneminde vatandaş bir ekmek alıyorsa bir diğeri askıda ekmek uygulamasına gidiyordu. Ancak son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntılar, askıda ekmek uygulamasında sekteye uğramasına neden oldu. Zar zor ay sonunu getirmeye çalışan vatandaş daha tasarruflu yaşamaya başladı.” Dedi.


“AÇIĞI FIRINCILAR KAPATIYOR”
Vatandaşlar ekmek almakta zorlanırken, gelen ihtiyaç sahibi aileleri geri çevirmek istemeyen bazı esnaflar ise kendi ceplerinden ekmek dağıtmaya başladı. Elektrik, su, doğalgaz, çalışan masrafları ve ürünlere para yetiştirmekte zorlanan esnaflar çağrıda bulunarak ihtiyaç sahibi ailelerin unutulmaması gerektiğini belirtti. Fırıncı esnafı, “Bu geleneği sürdürmek önemli ama vatandaşın desteği azalırsa fırıncı esnafımız nereye kadar devam edebilirler bilmiyorum. Eskiden hemen hemen her fırında fazladan askıda ekmek bulunurdu. Bu sayı son zamanlarda azaldı. Ancak ihtiyaç sahibi vatandaşların fırınlara gelişi azalmadı.” İfadelerini kullandı. Kaynak: Yeni Doğu Gazetesi- Editör: Bahar Tanrıtanır

Van Haberr

Van Haberr Son Dakika Van Haberr Askıda ekmek ücretsiz ekmek Van